BTW Nummer opzoeken

 

BTW nummer in nederland


Het btw nummer of omzetbelastingnummer is een speciale code die dient ter identificatie van de btw plichtige ondernemer in Nederland.

Het nummer wordt specifiek uitgereikt door de Belastingdienst en geheel automatisch verstrekt bij een aanmelding van een nieuwe ondernemening. Een eenmanszaak, vennootschap onder firma, commanditaire vennootschap of maatschap ontvangt het btw-nummer bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel.

Het btw nummer voor een zzp'er is in in de meeste gevallen zijn burgerservice nummer met de toevoeging B01 of als het een tweede of derde bedrijf betreft B02, B03 enzovoort.

Voor de handel met landen buiten Nederland is er een uitgebreidere code: het btw-identificatienummer of internationaal EORI-nummer. Dit bestaat uit 14 tekens: het btw-nummer, indien nodig aangevuld met voorgaande nullen tot 9 cijfers, voorafgegaan door de landscode NL en gevolgd door een code van 3 tekens: B01 t/m B99.


BTW nummer


Wat is het?


Het btw nummer is een unieke code ter identificatie van btw plichtige ondernemingen. Btw nummers worden in veel landen gebruikt, inclusief deze van de Europese Unie.

In bijna alle landen start de code met de tweeletterige ISO 3166-1-code, gevolgd door 5 tot en met 12 symbolen. In bijna alle landen zijn dit numerieke symbolen, al is het wel zo dat in sommigen landen ook letters gebruikt worden.